Valjevsko pivo i duvan ččvarci

Jedanaesti po redu Festival duvan čvaraka održaće se sutra na keju Kolubare i na obližnjem platou Centra za kulturu Valjevo. Organizator Festivala duvan čvaraka je Turistička organizacija Valjevo, pod pokroviteljstvom grada Valjeva i uz pomoć donatora i sponzora, među kojima je najznačjnija naša kompanija. Vredne mesarske ekipe već u sedam sati ujutro će potpaliti vatru ispod oranija i početi pripremu čuvenog valjevskog specijaliteta. Nastup kulturno-umetničkih društava počinje u 11 sati, svečano otvaranje manifestacije zakazano je u podne, posle čega se nastavlja zabavni program. U programu će učestvovati pet kulturno-umetničkih društava, pevač Milanče Radosavljević, a najavljeno je da će oko 14 sati nastupiti evropska atrakcija  „Faith i Branko“. Proglašenje pobednika je nešto posle 16 časova.

Idejni tvorac „valjevske čvarkijade“ Slavan Batočanin kaže da će ove godine učestvovati 80 oranija, što je najveći broj do sada, i 120 izlagača. I na ovogodišnjem Festivalu duvan čvaraka najbrojnije su ekipe iz Valjeva i mesta Kolubarskog okruga, a pored njih takmičiće se u pravljenju najboljih duvan čvaraka i ekipe iz Banja Luke, Bjelovara, Zrenjanina, Kaća, a sa svojim specijalitetima, koji su jednako ukusni kao duvan čvarci, predstaviće se gosti iz Umaga, koji od petka borave u Valjevu.Slavan Batočanin kaže da se Grad i ove godine pobrinuo za to da obezbedi dve tone masti za takmičare i najavljuje da će cena duvan čvaraka biti kao i prošle godine 1.000 dinara kilogram.

Evropska world music atrakcija“Faith i Branko“ izvešće „Brexit Show“. Fejt i Branko su se pre šest godina upoznali u jednoj valjevskoj školi za izučavanje muzike i kulture Roma. Fejt, koja je u Engleskoj završila studije harmonike i samouki violinista iz sela Grabovice Branko ljubav su krunisali brakom. Mešavinu romske i klasične muzike, osim u Engleskoj, svirali su i širom Australije i Austrije. O njima je ove godien BBC napravio emisiju, izdali su CD za englesko tržište. Oni su izrazili želju da dođu u Valjevo i sviraju na ovoj manifestaciji. Inače, nameravaju da život nastave u Srbiji, da u kući koju grade jednoga dana otvore i školu za izučavanje romske muzike i fondaciju koja će pomagati siromašnoj romskoj deci.

Facebook
Twitter
LinkedIn