Podrška tradicionalnoj Kosidbi na Rajcu

„Valjevska pivara“, kao vlasnik jednog od najstarijih očuvanih srpskih robnih marki – „Valjevskog piva“ – podržava brojne manifestacije zapadne Srbije koje neguju srpske običaje. „Kosidba na Rajcu“ je tradicionalna turistička manifestacija koja oživljava i čuva uspomenu na zajedničke seoske mobe i proslavlja završetak sezone košenja planinskih livada. Traje tri dana, od petka 14. jula do nedelje 16. jula, i ispunjena je brojnim kulturno-umetničkim i sportskim sadržajima: nastupima folklornih ansambala, koncertima rok, zabavne i narodne muzike, izložbom poljoprivredne mehanizacije i opreme, uz demonstraciju rada na rajačkim livadama itd. Centralni događaj odigrava se u nedelju 16. jula od 10 časova.  Počinje okupljanjem kosača, zdravičara, vodonoša, ručkonoša i ostalih učesnika koji u defileu, uz zvuke trubačkog orkestra, svečano paradiraju centralnim delom Rajca ka kosilištu.Kosidba na Rajcu je mesto gde se susreću i prepliću srpska tradicija, kultura, priroda, veština i gostoljubivost.

Takmičari se nadmeću u košenju planinske trave. Kosači su u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Uz zvuk trube, odigra se čidijsko kolo, otpeva kosačka pesma: „Oj, kosači, gde ćemo na mobu, Il’ na Rajac il na Dobru vodu…“ Na kraju kosidbe najveštijeg, a obično i najizglednijeg, po nošnji, stasu i pesmi proglašavaju za čidiju ili Kozbašu. Na sledećoj Kosidbi on je taj koji predvodi kosače.Vodonoše su tu da kosačima utole žeđ, vodom iz testija, donesenom sa hladnih planinskih izvora.Iz bardaka se služi ovdašnja, nadaleko čuvena prepečenica, kojom se kosači krepe, od nje se dobija snaga i bolje kosi, a manje pije voda za vreme teškog rada na petrovdanskim žegama. Miris svežih otkosa meša se sa mirisom kosačkog ručka koji na koševini postavljaju domaćice – ručkonoše. A onda se svi okupe oko pozornice da pozdrave najbolje kosače i da još jednom odmere čidiju koji će povesti narednu Kosidbu.

U petak u 17 sati počeće fudbalski turnir, dok od 20 časova na letnjoj pozornici počinje rok veče na kojem će nastupiti Bijesovi, Kora, Mravi i druge grupe. Veče posvećeno narodnom kulturnom nasleđu je u subotu, kada posle defilea učesnika od 20 sati nastupa KUD „Ljig“ i peva Gordana Lazarević. Nedeljnu kosidbu preko celog dana propratiće različiti prateći sadržaji i programi, najavljeno je da će nastupiti kulturno-umetnička društva „Despot Stefan“ iz Beograda i „Luka Spasojević“ iz Ljiga, biće održan koncert trubačkog orkestra pod nazivom „Etno art“, dok će na kraju programa, od 19.30 koncert održati poznata pop pevačica Jelena Tomašević.  Kao zvanično pivo Kosidbe, u okruženju bine točiće se „Valjevsko pivo“, kao i kod brojnih ugostitelja.

Facebook
Twitter
LinkedIn