Održana godišnja konferencija za novinare

Danas smo imali tradicionalni prednovogodišnji susret sa novinarima, na kojem je direktor Aleksandar Rajevac predstavio poslovne rezultate „Valjevske pivare“ u 2015. i najavio planove za sledeću godinu. Ono što je obeležilo godinu za nama jeste nastavak trenda rasta proizvodnje i prodaje „Valjevskog piva“, u situaciji u kojoj je zabeležen pad prodaje piva na srpskom tržištu za osam odsto. Rezultat utoliko značajiniji što je naša pivara u vlasništvu države.

– Valjevska pivara od 2013. ima konstantan rast prodaje piva. Do kraja godine naša proizvodnja iznosiće 100 hiljada hektolitara, što je 12 odsto više nego prošle godine, čime možemo biti veoma zadovoljni. Zahvaljujući tome naš prihod je 10 odsto veći i iznosi 600 miliona dinara. Očekujemo dobit oko 20 miliona dinara, što je nešto manje nego prošle godine, ali to je zato što smo već kupili svu ambalažu za narednu godinu, što smo ranije radili tokom sezone. Dosta punimo budžet Republike Srbije: za akcize 230 miliona, PDV 104 miliona, što je ukupno 334 miliona, porezi i doprinosi 63 miliona. Prosečna plata je na nivou republičkog proseka, broj zaposlenih je smanjen odlaskom u penziju tako da sada imamo 197 radnika (bilo je 203 krajem 2014). Proizvodnja od 100 hiljada hektolitara jako je bitna za „Valjevsku pivaru“, želeli smo da je dosegnemo u ovoj godini. Prostora za povećanje svakako ima, efekte marketinških napora u 2015. očekujemo u narednoj godini i nastavak trenda rasta. Revitalizovali smo i postrojenja, opremu doveli u funkciju, rekonstruisali neke objekte, a očekujem da 2016. bude godina u kojoj ćemo početi da zanavljamo opremu koja je zaista stara i koja funkcioniše zahvaljujući vrsnim majstorima. U 2016. godine povlačimo iz prodaje drugi brend „Atlas pils“, a Pivara će krenuti sa proizvodnjom nove robne marke, koja će biti prateća uz „Valjevsko pivo“.

Preovlađujuće tržište Valjevske pivare trenutno je zapadna Srbija, a direktor Rajevac je slikovito rekao da nam je na severu granica Sava, na drugoj strani Drina, zatim se prostiremo do Užica i do Beograda. Na području zapadne Srbije Valjevska pivara je dobro pozicionirana, u marketinškom smislu 2015. godine prisutna na brojnim manifestacijama i događajima što je, uz nesporan kvalitet Valjevskog piva, uticalo na povećanje prodaje. U Valjevu je naše pivo potpuno dominantno, što je potkrepljeno i podacima istraživanja jedne pivare koje govori da se na 5.000 prodatih boca „Valjevskog piva“ proda 10-15 drugih piva. Aleksandar Rajevac je najavio i izvozne poslove:

– Ove godine pokušali smo da napravimo izvozne aranžmane, prvo je krenulo sa Bosnom, za Zvornik i istočni deo Bosne koji je nekada bio tradicionalno tržište „Valjevske pivare“. Interesantno je da smo napravili ugovor sa firmom „Balkan produkt“ iz Moskve za izvoz limenke „Valjevskog piva“ od pola litra na rusko tržište. Firma „Lav import“ iz čŒikaga zainteresovana je za uvoz flaširanog „Valjevskog piva“ od 0,33 litra, a ciljna grupa su naši ljudi koji tamo žive. Očekujem da oba posla krenu u januaru, pripremamo sada neophodne tehničke stvari i dokumentaciju.

Na pitanje novinara kakva je sudbina „Valjevske pivare“ u narednom periodu, Aleksandar Rajevac je odgovorio da je pivara u vlasništvu države i da Vlada Srbije odlučuje o tome. Plan reorganizacije ističe u martu 2016. godine, a nakon izveštaja državne revizorske agencije, Pivara će biti na tržištu hartija od vrednosti i verovatno će nekome biti interesantna. Rajevac je rekao da se u Pivari niko nije interesovao za kupovinu, demantujući time gradske priče.

U 2015. „Valjevska pivara“ je dobitnik dva priznanja. Regionalna privredna komora Valjevo uručila nam je nedavno godišnju nagradu za poslovne rezultate u kategoriji najboljih srednjih privrednih društava. „Valjevska pivara“ je jedan od ovogodišnjih dobitnika priznanja „Moj izbor“ za društveno najodgovornije kompanije u Srbiji. Priznanje nam je pripalo u kategoriji sport, za podršku Krosu RTS-a, najmasovnijoj atletskoj manifestaciji u Evropi. Nagrada će biti uručena 29. decembra u Skupštini Grada Beograda, a „Valjevska pivara“ je predložena direktno od Krosa RTS-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn