Predsednik Srbije Aleksandar Vuččić otvorio Sajam šljiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je u Osečini svečano otvorio dvanaesti „Sajam Š ljiva“, najveću privredno-turističku i kulturnu manifestaciju u Podgorini, koja je trajala od četvrtka do nedelje. „Valjevska pivara“ je i ove godine bila jedan od značajnih pokrovitelja manifestacije i učesnika Sajma šljiva, koji je okupio preko 200 izlagača iz zemlje i regiona. Predsednik Vučić je posetio naš štand u Sportskom centru Osečina, zadržao se u kraćem razgovoru sa rukovodstvom Pivare i degustirao pivo. Naš izložbeni prostor posetili su i vladika Valjevske eparhije Milutin, načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević, predsednici opština Osečina i Lajkovac i mnogi drugi. Otvarajući sajam  Vučić je najavio da je sledeći deo Srbije kojim će se država posebno baviti upravo Podrinjski kraj – Azbukovica, Rađevina i Podgorina. „Mnogo novca smo uložili u jug Srbije, i još ćemo, ali sledeći deo Srbije kojim ćemo se posebno baviti jeste Podrinje. Tu smo zaostali u poslednjim decenijama, nismo ulagali dovoljno, zato ćemo sada ponovo da radi „Krišik plastika“, uskoro možete da očekujete i drugačiji odnos i drugačiji status, da više ljudi bude zaposleno. Radimo na dovođenju onih koji bi da se bave preradom prehrambenih proizvoda. Nekada je Pecka bila pravo malo čudo za celu Srbiju, kao i Valjevo. Uložićemo 1,5 miliona evra u izgradnju lokalnih saobraćajnica, a put do Pecke biće završen do juna 2018. godine .“

U Podgorini se godišnje proizvede 20 miliona kilograma sirove šljive, a Osečina je sa milion stabala najveći proizvođač sušene šljive u Srbiji. „Polovina srpskog izvoza suve šljive je upravo iz Osečine i zato hvala proizvođačima koji ne samo da brinu o sebi nego brinu i o našoj Srbiji. Zato će i država sve više ulagati u ovaj kraj tako da ćete osetiti boljitak i bićete sigurni u budućnost vaše dece“ – poručio je predsednik Srbije otvarajući Sajam šljiva. Govoreći o pomoći lokalnim samoupravama sa područja Podrinja, Azbukovice, Rađevine i Podgorine, i o oživljavanju tog dela zapadne Srbije, predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će uskoro zakazati sastanak za sedam opština i gradova: Bajinu Baštu, Mali Zvornik, Ljuboviju, Loznicu, Krupanj, Osečinu i Valjevo. Inače, proizvođači u Podgorini su zadovoljni ovogodišnjim rodom i kvalitetom, a naročito otkupnom cenom kakva se ne pamti. Otkupljivači je plaćaju 40 dinara za kilogram, dok „požegača“ izlazi na 50 dinara i više. Na sajmu su nagrađeni su i najveći izvoznici suve i sirove šljive – porodične firme „Tehno Božići“ iz Š apca i „Jovanović voće“ iz Osečine.

Organizatori su u četiri dana pripremili brojne prateće programe: izložbe u muzeju i galeriji, predavanja i promocije, izvođenja tradicionalne izvorne muzike i folklora, izložbe narodne radinosti i starih zanata, prezentaciju tradicionalnih proizvoda ovog kraja, radionice starih zanata. Tradicionalno su proglašeni najbolji proizvođači šljive, rakije, pekmeza, slatka i kolača od šljive, kao i najzanimljiviji zdravičari. Svako veče održavani su koncerti poznatih izvođača: ove godine bili su to etno grupa „Vrelo“, pevač Dženan Lončarević sa pratećim bendom i grupa „Neverne bebe“. Na koncertima ekskluzivno je posluživano „Valjevsko pivo“, a tradicionalno je bilo zastupljeno u većini restorana i kafea u Osečini, koji u vreme Sajma šljiva privlače veliki broj gostiju.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn