Godina kvaliteta u Valjevskoj pivari

Proizvodnja Valjevske pivare u 2017. na prošlogodišnjem je nivou, čime smo zadovoljni, a za nas je to pre svega bila godina održanja i unapređenja kvaliteta naših proizvoda, izjavio je direktor Aleksandar Rajevac na tradiocionalnom novogodišnjem susretu sa novinarima valjevskih medijia i dopisnicima nacionalnih medija. Doprinos pivare republičkom budžetu za prvih 11 meseci je 207 miliona za akcize, što je za 5 miliona više nego prethodne godine, PDV je oko 91 milion i na sličnom nivou, 88 miliona je uplaćeno za poreze i doprinose. Broj radnika je nepromenjen -197, sa prosečnom platom oko 50.000 dinara.

-Potrudićemo se da naredna bude bolja, mada je nastavljen trend pada prodaje piva u Srbiji. Preduzete su neke ozbiljne aktivnosti na tom planu preko Udruženja pivara i preko Grupacije pivara pri Privrednoj komori Srbije, kako bismo promovisali pivo i podstakli potrošače da ga konzumiraju, naravno u normalnim količinama. Imajući to u vidu, Valjevska pivara je zadovoljna: imali smo značajan rast prethodnih godina, sada je to nešto manje, ali veoma je bitno da nemamo pad prodaje. U Valjevskoj pivari 2017. smo proglasili za godinu kvaliteta. Puno smo napora učinili da naše pivo, koje je prepoznatljivo u zapadnom delu Srbije i koje već ima zavidan kvalitet, bude još bolje. Pre svega, sproveli smo edukaciju radnika kroz obuke, seminare i specializacije. Za obuku o senzornim karakteristikama piva angažovali smo svetske eksperte iz engleske kompanije „Flavor Activ“ iz Londona. Održana su četiri predavanje i radionice kroz koje je prošlo oko 100 naših radnika. Mogli su da se uvere u ispravnost našeg piva i probleme koji se mogu desiti u proizvodnji, a mogu se osetiti preko promene ukusa i mirisa (koja je demonstrirana upotrebom koncentrata). Jednu kraću radionicu održali smo i sa našim kupcima i potrošačcima, kako bi im preneli šta se sve može desiti ako se pivo dobro ne transportuje i lageruje kod njih, a pritom je potpuno ispravno izašlo iz naše pivare. Drugi deo je je opremanje naše laboratorije koja je sada na zavidnom nivou i koja bi nakon akreditacije mogla da radi i za treća lica. Deo opreme je repariran, a nabavljeno je dosta novih aparata. Pre svega laminarna komora, stabilizacija vazduha u UVE lampama, membranska filtracija, biralaljzer, spektrofotometar, destilizator, osavremenjeni su ultrazvučno kupatilo i vodeno kupatilo.  Očekujemo da ćemo uspeti da je akreditujemo naredne godine, tako da će zadovoljiti naše velike potrebe i dobiti mogućnost da radi za treća lica. Na taj način naš potrošač će biti siguran da je ono što izađe iz pivare vrlo visokog kvaliteta.

Direktor Rajevac je istakao da je stručna i poslovna javnost i ove godine primetila pozitivne aktivnosti Valjevske pivatre tako da su stigle i dve nagrade za održivi razvoj i konkurentnost: Povelja „Kapetan Miša Anastasijević“ i sertifikat zemalja Podunavskog regiona. Pivara nije zapostavila prepoznatljivu društvenu odgovornost tako da je podržala sve tradicionalne manifestacije u kojima godinama učestvuje, prvenstveno u valjevskom kraju, ali je proširila aktivnosti i na regione u kojima se takođe prodaju naši proizvodi. To su Užice, Arilje, Zlatibor, Tara, zatim Lapovo, Novi Sad, Š abac… Valjevska pivara je sa velikim uspehom bila zastupljena na beogradskom Beer festu i novosadskom Oktobar festu.

Govoreći o planovima za 2018. godinu Aleksandar Rajevac je istakao dalji rad na kvalitetu, stalnu edukaciju zaposlenih, osvajanje novih tržišta i povećanja obima proizvodnje piva u skladu sa kapaciteima i stanjem opreme, ali da postoje i ograničenja za ostvarenje tih ciljeva:

-Mi smo ograničeni aktuelnim procesom privatizacije Valjevske pivare, mada ćemo se ponašati i raditi kao da nikakvih promena neće biti. Vlada Srbije je u trećem kvartalu 2017. donela odluku o privatizaciji državnihz preduzeća, među kojima je i Valjevska pivara. Petog oktobra je Ministarstvo privrede uputilo javni poziv za pisma zainteresovanosti, na koji se, prema našim saznanjima, javilo šest zainteresovanih strana, a među njima ima i velikih svetskih proizvođača. To je prva faza, u sledećoj će se javiti zainteresovane kompanije na obavezujući javni poziv Ministarstva, sa potrebnim garancijama. Na prvom razgovoru, koji smo juče imali u Ministarstvu privrede, insistirali smo da treba voiti računa o pivari kako bi nastavila kontinuitet proizvodnje i prodaje piva koje postoji 160 godina, zatim o zaposlenima. Valjevska pivara je u ovom gradu nešto više od privrednog kolektiva i Valjevci je tako i doživljavaju, istakli smo. Naglašavam da Valjevska pivara nije direktno uključena u privatizaciju, sve se obavlja preko Ministarstva privrede.

Novinare je zanimalo da li će u procesu privatizacije biti zaštićen brend „Valjevsko pivo“, koje su kompanije pokazale interesovanje za Valjevsku pivaru itd. Direktor Rajevac je odgovorio da nema konkretne informacije, osim da će predstavnici kompanije „Haineken“ početkom januara posetiti našu fabriku.

Facebook
Twitter
LinkedIn