Eichinger (Ajhinger) nova-stara robna marka „Valjevske pivare“

Završena je velika akcija za izbor naziva novog brenda „Valjevske pivare“, koja je organizovana na našim Fejsbuk stranicama. Nakon razmatranja skoro 300 različitih predloga pristiglih tokom jednomesečnog nagradnog konkursa, odlučeno je da će novo pivo nositi naziv Eichinger (Ajhinger). Može se reći i da vraćamo naziv robne marke koja je bila dosta popularna devedesetih godina prošlog veka i koju još uvek mnogi potrošači sa zadovoljstvom pamte. Jozef Ajhinger, poreklom Bavarac, bio je prvi stručni pivar koji je utemeljio proizvodnju „Valjevskog piva“. Ovo je bio i jedan od najčešćih predloga naših pratilaca na Fejsbuku. Kako smo i najavili na početku akcije, nagrađujemo našim proizvodima osobu koja je prva predložila pobednički naziv i još 10 fanova. Prvu nagradu osvojio je Aleksandar čŒarnojević iz Valjeva (predlog od 9. novembra u 14:35). Biće nagrađena još trojica koji su prvog dana glasanja dali ovaj predlog, to su: Bojan Petrović iz Valjeva, Vladimir Jezdić iz Beograda i Aleksandar Marković (Valjevo). Ostali nagrađeni: Tešnjar – Aleksa Stevanović (Ljig) i čurđa Plazinić (Požega), Gradac – Nebojša Janković (Bijeljina), Srpsko pivo – Dušan Phobos Sević (Ljubovija), Kolubarac – Aleksandar Gladović (Beograd-Komirić), Platan – Marko Popović (Ub), Valjevsko plus – Miloš Milanović (Mionica).

U monografiji „140 godina Valjevske pivare“ za Jozefa Ajhingera (1835-1915) piše da je bio kvalifikovani pivar iz Bavarske, da je u pivari ispod brda „Vidrak“ (Valjevska pivara) radio od 1870. do 1874. godine, a kasnije napravio svoju pivaru sa druge strane Kolubare, u delu grada koji se zove Ilidža i vrlo je blizu Valjevskoj pivari. Inače, Valjevsku pivaru osnovao je 1860 godine imućni valjevski trgovac Dimitrije Mitrović. „Dolazak Jozefa Ajhingera, kvalifikovanog pivara iz Bavarske, bio je od presudnog značaja za poboljšanje i proizvodnju kvalitetnog piva. U stranim zemljama i Pančevačkoj pivari stekao je praksu i zavidno obrazovanje iz oblasti pivarstva. Ovaj vrsni stručnjak, pivar od zanata, uspešno je proizvodio kvalitetno pivo u novoj pivari pod Vidrakom do 1874. godine. Kao imućan čovek, bez većih teškoća, podigao je sopstvenu pivaru (1874) na novoj lokaciji, na Ilidži, ispod Mitrovića brda, nedaleko od leve obale Kolubare… Tako su u Valjevu od 1874. godine postojale i radile dve male pivare, koje su zbog međusobne konkurencije zaostajale u razvoju. Posle skoro 20 godina rada Ajhinger je bio prinuđen da zatvori svoju pivaru jer mu je zapretila opasnost da, zbog velike štete koju je imao u proizvodnji i transportu piva, izgubi celokupnu imovinu.“

Na fotografiji izložbenog prostora je nekoliko brendova Valjevske pivare, među kojima su i tri različita pakovanja „Eichinger“.

Facebook
Twitter
LinkedIn