Obuke za unapređenje kvaliteta piva

Sa ciljem održavanja i unapređenja kvaliteta svojih proizvoda Valjevska pivara nastavlja edukaciju zaposlenih o senzornim (organoleptičkim) karakteristikama piva. Nastavljena je saradnja sa dr Borisom Gadžovim, koji je održao drugu uzastopnu obuku zaposlenih. Boris Gadžov je molekularni mikrobiolog iz engleske kompanije „FlavorActiv“, koja je svetski lider u senzorici i pruža konsultantske usluge u ovoj oblasti za 80 odsto svetskog tržišta, između ostalog i u Srbiji. U obuci su učestvovali predstavnici svih sektora: inženjeri hemije, mikrobiologije, prehrambene tehnologije, deo zaposlenih iz proizvodnje, kao i predstavnici menadžmenta i prodaje. I ovoga puta radilo se na prepoznavanju različitih loših ukusa i mirisa piva, do kojih mogu dovesti nepoželjne komponente u pivu, kao što su bakterije, plesni, divlji kvasci i drugo. Š tetne komponente se mogu pojaviti u pivu zbog problema koji mogu nastati u procesu proizvodnje, zbog uslova čuvanja ili načina pakovanja, istako je dr Gadžov.

Proširen je spektar negativnih komponenti koje su naši zaposleni isprobali, sa ciljem da ih lakše prepoznaju ukoliko se pojave u našim proizvodima. One se generalno odražavaju na profil piva i nekonzistentnost proizvoda, tako da od šarže do šarže postoje razlike, što može dovesti do negativne reakcije na tržištu. Boris Gadžov je naglasio da se takve stvari dešavaju svim proizvođačima, kao i da je „bolje sprečiti, nego lečiti“, zbog čega se i sprovode ovakve specijalizovane obuke. Edukacija od strane stručnjaka vodeće svetske konsultantske kuće za senzoriku „FlavorActiv“ jedna je u nizu aktivnosti koju menadžment „Valjevske pivare“ sprovodi kako bi održao i unapredio kvalitet svog prepoznatljivog brenda „Valjevsko pivo“ i time ojačao poziciju na tržištu. Jedan od tih koraka je i saradnja sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu, sa Katedrom za konzervisanje i vrenje Instituta za prehrambenu tehnologiju i mikrobiologiju.

Facebook
Twitter
LinkedIn