Valjevska pivara

Valjevska pivara osnovana je daleke 1860. godine.

Pogodna lokacija i dobra svojstva izvorske vode u Valjevskom kraju omogućili su proizvodnju vrhunskog, kvalitetnog piva.

Odabrane sirovine utiču na specifičan ukus i karakterističnu prepoznatljivost valjevskog piva. Do naglog razvoja „Valjevske Pivare“ dolazi devedesetih godina dvadesetog veka kada ona dolazi u sam vrh domaćih proizvođača.
Kao potvrdu kvaliteta Valjevskog piva i specijalnih piva, Valjevska pivara dobila je mnoštvo priznanja i preko 30 zlatnih medalja u Amsterdamu, Briselu, Atini, Londonu…

Kako je sve počelo

Valjevska pivara osnovana je daleke 1860. godine.

Osnivač pivare u Valjevu bio je valjevski trgovac Dimitrije Mitrović. Firma je osnovana 1860. godine kao zanatska radionica za proizvodnju drvenih bačvi i ručnog rada. Pivara je uspela da se proširi i razvije zahvaljujući ulozima drugih trgovaca kao ortaka. Stalni rast pivare omogućio je da 1891. godine preraste u akcionarsko društvo.

Uvođenjem parne mašine 1910. godine nastupa prekretnica, otpočinjanjem industrijske proizvodnje piva.

Pivara do II svetskog rata posluje kao akcionarsko društvo. Posle II svetskog rata preduzeće je postalo državna svojina da bi kasnije poslovalo kao društvena svojina.

Posle II svetskog rata, 26.04.1947. godine preduzeće je nacionalizovano, postaje državno preduzeće i posluje pod firmom Parna pivara „Jedinstvo“. U narednim godinama Pivara je povećavala svoje kapacitete, količinu proizvedenog piva, broj zaposlenih i broj proizvoda u svom proizvodnom asortimanu.

U periodu 1982 – 1989. godine preduzeće je bilo udruženo u SOUR AIK „Valjevo“ Valjevo, a poslovalo je pod firmom AIK „Valjevo“. Radna organizacija za proizvodnju piva i bezalkoholnih pića „Jedinstvo“ Valjevo sa p.o.
Sa promenama u u privredno – sistemskom zakonodavstvu, sa donošenjem Zakona o preduzećima 1990. godine Pivara menja svoj svojinski oblik organizovanja iz forme radne organizacije u društveno preduzeće pod nazivom „Jedinstvo“ p.o. Valjevo.
Izvršenim izmenama i dopunama Statuta, koje su usvojene na referendumu, 5.04.1991. godine preduzeće menja naziv firme u Društveno preduzeće za proizvodnju piva i bezalkoholnih pića „Pivara“ Valjevo.
Od 19.09.2000. godine preduzeće posluje pod novom firmom: DP „Valjevska Pivara“ Valjevo.

31 januara 2011. usvajanjem Plana reorganizacije pivara je postala vlasništvo države.

Osnovna delatnost preduzeća je proizvodnja piva i osvežavajućih bezalkoholnih pića.

Karakteristike i kapacitet preduzeća

  • Lokacija
  • Kvalitet vode
  • Kapacitet

Pivara se nalazi na izlazu iz urbanog dela Valjeva, na putu za Bajinu Baštu. Izgrađena ispod brda Vidrak, neposredno pored ušća Jablanice i Obnice u Kolubaru, izolovana je od gradske buke i izvora zagađenja. Povoljna karakteristika je relativno mala udaljenost od većih naseljenih mesta (Loznica, Bajina Bašta, Užice, Š abac, Lazarevac…), imajući u vidu da je jedina pivara u zapadnoj Srbiji, kao i blizina granice sa BiH.

Voda za Pivaru dovodi se internim cevovodom sa Pakaljskog vrela udaljenog 9 kilometara, ispod planine Jablanik. U pitanju je izvorska voda izuzetnog kvaliteta, jedna od najboljih u Srbiji. Osim toga, koristi se voda iz reke Jablanice. Osim osnovne obrade vode, dodatna nije potrebna. S obzirom da 90% piva čini voda, proizvedeno pivo ima izvanredan kvalitet.

Pivara raspolaže maksimalnim instaliranim tehničkim kapacitetom od:
– cca 250.000 hl proizvedenog piva godišnje,
– cca.30.000 hl proizvedenih osvežavajućih bezalkoholnih napitaka godišnje.

Kontrola kvaliteta

Pivara raspolaže sopstvenom hemijskom i mikrobiološkom laboratorijom, u kojima se konstantno vrše analize uzoraka duž čitavog toka procesa proizvodnje – od ulaza sirovina do izlaza finalnog proizvoda.

Pivara poseduje HCCP uverenje od 15.11.2011.

© 2015 Valjevska Pivara, Izrada Agencija Cyber Team